maanantai 10. maaliskuuta 2014

Crème brûlée ja mansikka-mangosalsaa

Tämä ranskalainen klassikkojälkiruoka valmistuu helposti. Ohje on yksinkertainen, mutta hätiköidä ei saa. Pehmeän makean crème brûléen seuraksi tein sopivan kirpeän mansikka-mangosalsan. Maut sopivat kivasti yhteen ja lämmin crème brûlée ja kylmän kohmeinen hedelmäsalsa tekivät vielä suloisen lisän jälkiruokaan.


- - - - - - - - - - - - - -


Tarvitset:

2 dl kuohukermaa
1 ½ dl (täys)maitoa
½ vaniljatanko tai reilusti vaniljaa myllystä
40 g sokeria
3 munankeltuaista
(ripaus hyvää suolaa)

ruokokidesokeria

kourallinen pakastettuja mangokuutioita ja muutama mansikka
loraus sitruunamehua ja ripaus sokeria


Lämmitä uuni 150-asteeseen. Valmista vesihaude. Laita crème brûlée-vuuat syvälle uunipellille. Laske pellille vettä, kunnes vedenpinta on puolessa välissä vuokaa.

Riko munat ja erottele keltuaiset kulhoon. Mittaa sokeri ja sekoita sokeria ja keltuaisia varovasti yhteen. Seoksen ei tarvitse muodostaa vaahtoa vaan riittää että sokeri liukenee keltuaisiin. Voit lisätä pienen ripauksen hyvää suolaa joukkoon.

Mittaa kerma ja maito pieneen kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet. Lisää tanko ja siemenet myös kattilaan. Kiehauta seos nopeasti muutaman kerran sekoittaen.

Anna seoksen hetki jäähtyä. Kaada kerma-maitoseos keltuaisten joukkoon. Sekoita vispilällä rivakasti. Kaada seos nokalliseen kannuun ja täytä vanukasvuuat seoksella.

Aseta pelti uunin alaosaan ja anna kypsyä 50-60 minuuttia.

Kun vanukkaat ovat valmiita, nosta pienet vuuat varovasti vesihauteesta jäähtymään. Anna niiden jäähtyä huoneenläpöisiksi.

Sirottele päälle ohuelti ruokokidesokeria ja kuumenna sokeria pienoispolttimella (eli tohottimella) kunnes sokeri sulaa ja saa kauniin värin.

Valmista salsa. Kuutioi pakastimesta nostetut mangokuutiot pieniksi n. sentti kertaa sentti kuutioiksi. Huhtele mansikat ja kuutioi. Mausta sitruunamehulla ja sokerilla. Nostele kylmää salsaa lämpimän crème brûléen päälle.






4 kommenttia:

  1. Minä niin rakastan creme bruleeta. Ei muuta sanottavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja tämänkin valmistuskerran jälkeen ihmeteltiin ääneen miksi sitä ei tehdä useammin!

      Poista
  2. Manikka-mangosalsa kuullostaa ihanalta lisältä creme bruleelle. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Tämä salsa oli ex tempore loihdittu kaveri creme bruleelle. Makean kirpeä sopii aina varmasti kermaisen pehmeän vanukkaan seuraksi.

      Poista