maanantai 28. lokakuuta 2013

Periamerikkalainen kurpitsapiirakka - toinen yritys

Lähikauppaan oli tullut myyntiin kauniita talvikurpitsoja. Hetimiten kurpitsat nähtyäni mieleni teki tehdä kurpitsapiirakkaa hiukan eri reseptillä kuin viimeksi. Ja täytyy todeta että kiitosta vain Martha Stewart, amerikkalaisen kotikeittiön kuningatar, reseptisi oli juuri sitä mitä hain. Täyte oli tiivis, mutta pehmeä. Joulun mausteet tulivat hyvin esiin ja paahdetun kurpitsan makean täyteläinen maku pääsi oikeuksiinsa.

Piirakan testiyleisössä oli siskoni, jonka mielestä piirakan koostumus ja maku muistutti raakaa piparkakkutaikinaa. :) Ehkä tällä piirakalla on hyvä käynnistää myös joulun odotus.


- - - - - - - - - - - - - -


Tarvitset:


pohja

100 g kylmää voita
2 ½ dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
2 rkl kylmää vettä

täyte

2,4 dl tummaa sokeria
1 rkl maissitärkkelystä
½ tl suolaa
1 tl inkivääriä
1 tl kanelia
1/8 tl neilikkaa
3,6 dl kurpitsapyreetä
3 munaa
3,6 dl täysmaitoa






























Leikkaa kurpitsasta kanta ja koverra siemenet sisältä pois. Halkaise kurpitsa ja leikkaa 4-5 cm leveitä lohkoja. Paahda 175-asteisessa uunissa kunnes kunnes ovat kypsiä. Kurpitsan lajikkeesta ja uunin tehoista riippuu kuinka pitkä paistoaika on. Kokeile kypsyyttä terävällä veitsellä. Kun veitsi uppoaa kurpitsaan pehmeästi, ovat ne kypsiä. Anna jäähtyä ja koverra liha kulhoon ja soseuta. Ylimääräiset kurpitsapyreen voit pakastaa ja käyttää sämpylätaikinaan, sosekeittoihin, perunamuusin jatkeeksi tai muffinssitaikinaan.

Nosta uunin lämpö 210:een asteeseen.

Valmista pohja. Kuutioi kylmä voi ja lisää joukkoon kuivat aineet. Nypi taikina tasaiseksi. Lisää lopuksi vesi. Painele taikina palloksi ja paketoi tuorekelmun sisään. Nosta jääkaapiin jähmettymään. Valmista sillä välin täyte.

Mittaa suureen kulhoon sokeri, suola, kurpitsapyree, mausteet, maissitärkkelys ja kananmunat. Sekoita huolellisesti massa sekaisin ja katso että kananmunat ovat sekoittuneet joukkoon hyvin. Lisää lopuksi täysmaito ja sekoita vielä kerran.

Nosta piirakka uuniin ja anna kypsyä kymmenen minuuttia. Tämän jälkeen laske lämpö 175-asteeseen ja anna piirakan kypsyä vielä puoli tuntia. Nosta uunista ja anna jäähtyä. Sisus ja piirakan keskusta voi olla vielä paiston jälkeen hyllyvää, jäähtyessään se asettuu ja jää koostumukseltaan kiinteäksi.

Tarjoile pumpkin pie vaniljasokerilla maustetun kermavaahdon kera.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti