tiistai 18. helmikuuta 2014

Mantelimaito

Vielä en ole täydellistä hurahdusta kokenut pähkinä- ja siemenmaidoista. Halusin kuitenkin kokeilla mantelimaidon valmistusta ja ainakin vähän hurahtaa tietoisesti terveellisemmän ruokavalion puolelle.

Mantelimaitoa käytetään tavallisen maidon tavoin. Erityisesti se sopii henkilöille keillä on maitoallergia. Mantelimaito on täyteläisen pehmeää, pähkinäisen makuista ja raikasta. Sellaisenaan maku voi olla tylsä, mutta sekaan on helppo lisätä makuaineita: vaniljansiemeniä, muutama chai-teen lehti tai appelsiininkuoriviipale. Mantelimaitoa voi sujauttaa smoothien joukkoon, kahviin.. minne ikinä keksitkään sen sopivan. Itsetehty mantelimaito säilyy kylmässä kolme päivää. Mantelimaitoa voi myös pakastaa ja näin käyttää myöhemmin.

Ennakoi mantelimaidon valmistuksessa 12-24 tunnin liotusaika manteleille.


- - - - - - - - - - - -


Mantelimaito

tarvitset:

2,7 dl kuorellisia luomumanteleita
7,5 dl kylmää vettä


Liota manteleita 12-24 tuntia kunnes ne ovat oikein pehmeitä. Kaada mantelien liotusvesi pois ja huuhtele ne hyvin.

Kaada mantelin blenderiin tai riittävän isoon kulhoon mikäli käytät sauvasekoitinta. Kaada joukkoon vesi ja anna surista usean minuutin ajan.

Siivilöi seos tiheäreikäisen siivilän läpi ja painele lusikalla mantelimaito kulhoon. Itse käytin puhdasta harsokangasta, jonka läpi pusersin maidon kulhoon.

Mantelimaidosta jää mantelipurua, joka on helppo käyttää uudelleen. Levitä kostea mantelipuru leivinpaperille ja kuivata 100-asteisessa uunissa alatasolla reipas tunti. Mantelijauhetta voit käyttää leivonnaisiin, taikinoihin, leivitykseen, smoothiejuomiin, puuroon, mysliin.. tai sekoita mantelijauhetta muutamaan ruokalusikalliseen hunajaa ja ota suihkuun mukaan. Nopea kuorintavoide on valmis. Huomasin myös puristellessani mantelimaitoa harson läpi, että kädet tuntuivat sen jälkeen ihanan pehmeiltä! Jos mantelimaitoa jää yli ja et keksi sille käyttötarkoitusta, hiero sitä käsiisi ja käsivarsiisi ja huuhtele lopuksi vedellä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti