sunnuntai 26. elokuuta 2012

Tomaattikeitto

Tämä tomaattikeitto-ohje on ehdottomasti kokeilemisen ja kaiken vaivannäön arvoinen herkku. Jos olet tomaattikeittofriikki, kuten minä, luultavasti et kelpuuta enää muita versioita lautasellesi. Maku on täyteläinen, kirpeä ja todella tomaattinen!

- - - - - - - - - - - - -

Yhdelle todella nälkäiselle tai kahdelle vähemmän nälkäiselle

Tarvitset:

kaksi rasiaa kirsikka-, luumu- tai pisaratomaatteja
pari valkosipulinkynttä
sipuli
1 tl sokeria
½ tl suolaa
oliiviöljyä
mustapippuria
nippu tuoretta basilikaa / 1 tl kuivattua
½ tl kuivattua oreganoa
loraus kana- tai kasvisfondia
1 tl punaista pestoa
½ dl vettä
pallo mozzarellaa


Kuumenna uuni 225 asteeseen.
Huuhtele ja halkaise tomaatit pitkittäin että tomaatin kanta jää kokonaan toiselle puolelle. (Helpottaa huomattavasti kuorimisvaihetta). Kuori sipuli, lohko ja asettele ne uunivuokaan, nostele tomaattilohkot päälle. Lorauta oliiviöljyä, mausta suolalla, pippurilla ja sokerilla. Sekoittele, katso että sipulit jäävät tomaattien alle. Upota piiloon myös valkosipulinkynnet. Näin sipulit eivät paahdu, vaan imevät itseensä tomaatin mehut ja keittyvät kypsiksi.
Paahda uunissa noin puoli tuntia.


Anna tomaattien jäähtyä, nypi kuoret pois (joo tiedän - tosi rasittava vaihe, mutta suutuntuma on paljon parempi ilman kuoria!) ja kaada sipulit liemineen tomaattien päälle kattilaan. Mausta kanafondilla, punaisella pestolla ja yrteillä. Maistele ja lisäile tarvittaessa. Kiehauta ja surauta sauvasekottimella keitoksi. Notkista vedellä jos tarpeen.

Voit tuunata keittoa sulattamalla joukkoon nokareen vuohenjuustoa tai lorauksella kermaa. Itse pidän revitystä mozzarellasta jonka sekoittelen keittoon ja annan pehmetä. Tarjoile hyvän leivän kera!


4 kommenttia:

  1. Tomaattikeitot on just mun lempparia! Tai oikeastaan kaikki, missä on tomaattia... Pitääpä kokeilla tätä joskus :)

    VastaaPoista
  2. Tämä on melko toimiva setti! :) Suosittelen.

    VastaaPoista
  3. Maistoin työpaikalla tomaatti-vuohenjuustokeittoa ja mun on pitänyt siitä asti tehdä jotain sen tapaista kotona. Tää on kyllä varppina hyvää :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kun on muitakin tomaattikeiton ystäviä. Tätä tosiaan on helppo tuunailla juustoilla ja yrteillä mieleisekseen.

      Poista