maanantai 17. joulukuuta 2012

Suolakeksit

Tänään tein suolakeksejä. Lennossa taas sovelsin reseptiä ja siitä seurasi jotain suolaista ja rapeaa. Juuri sopivaa syötävää iltapalaksi. Lähes kuukausittain leipaisen uuniin pelkän pitsapohjan jonka uunista tultuaan voitelen valkosipulivoilla. Tämä on tämmöisen leipä- ja pullahiiren mieleen, joka ei niin kovia kiksejä kaupan pussileivistä saa.

Peltileivästä saa revittyä sopivia palasia ja dipattua niitä maustettuun kermaviiliin tai muuhun dippiin. Lähes samasta ohjeesta tuli myös suolakeksejä ja ne kyllä hävisivät heti parempiin suihin! Näitä ei kannatakaan valmistaa kaappiin vaan ne tulee syödä vielä on ovat lämpimiä. Näin ne ovat parhaimmillaan.


- - - - - - - - - - - - - -




Tarvitset:

2 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
½ tl sokeria
1 tl hiivaa
vettä
1 rkl rypsiöljyä

voisulaa
suolaa myllystä


Sekoita kuivat aineet, kaada kädenlämpöistä vettä taikinaan ensin pieni määrä kerrallaan. Vaivaa. Lisää nestettä kunnes taikina vaivautuu pehmeäksi palloksi.

Lorauta noin ruokalusikallinen rypsiöljyä taikinapallon päälle ja vaivaa kunnes taikina on kimmoisaa eikä taikina enää tartu sormiin. Peitä liinalla ja anna nousta puolisen tuntia.

Kauli taikina hyvin ohueksi levyksi leivinpaperin päälle. Voitele taikinalevy voisulalla, rouhi päälle kevyesti suolaa.

Vetele terävällä veitsellä viiltoja sinne tänne, näin levystä saa revittyä tai taitettua palasia helposti.

Paista 200 asteessa kunnes pinta on kauniin kullanruskea.




Itse söin suolakeksini valkosipulilla maustetun kermaviilin kera. Varmasti mainiota seuraa olisi myös tapenade, pippurijuusto tai vaikkapa siivu manchegoa ja pieni lusikallinen aprikoosihilloa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti