torstai 19. heinäkuuta 2012

Vaniljainen kirsikkahillo

Viime syksynä minuun puraisi hillokärpänen. Keittelin purkit poikineen itselleni ja vanhemmilleni jääkaappiin. Mustaherukkaa ja kuningatarta. Muut hillot eivät tähän mennessä uppoa ihan yhtä hyvin.

Kuningatarhillosta ei iloa pitkään riittänyt, kun jo alkutalvesta epätoivoissani keittelin pakastemarjoista uutta satsia. Siitä erästä ei tullut lähellekään yhtä herkkua kuin tuoreista marjoista, mutta riitti tyydyttämään makeanhimoni aina iltaisin kun lapioin hilloa vaniljajäätelön päälle.


Idea kirsikoiden hilloamisesta lähti liikkeelle kun ostin jo ties monettako pussillistani kirsikoita tälle kesää ja mielessäni tuumailin erilaisia jatkojalostustapoja tälle ihanalle herkulle.

Hilloaminen alkoi tälle kautta jo aikaisin, sillä toreilla kirsikat ovat parhaimmillaan. Oli heti päästävä kokeilemaan tätä ihmeellistä ideaani käytännössä.

Huomautus! Olen aika varovainen sokerinkäyttäjä ja voi olla että sokeria olisi voinut tulla tuplasti tuo määrä. Mutta haluan hillostani hiukan juoksevampaa ja pieni kirpeys ja hapokkuus on vain plussaa.

Tarvitset:

2 litraa kirsikoita
½ dl vettä
2 dl hillosokeria
1 tl vaniljasokeria
pieni puristus limemehutiivistettä

Huuhtele kirsikat, poista varsi, halkaise ja irroita kivi.
Lisää vesi ja nosta liedelle kiehumaan.
Kun vesi höyryää, lisää hillosokeri ja vaniljasokeri.
Sekoittele, pidä lämpö kohtuullisen miedolla, kuitenkin että sokerikirsikkaseos porisee.
Kuori vaahtoa pois niin hillo pysyy kauniin kirkkaana jäähtyessään.
Anna pöhistä kannen n. 15 minuuttia. Kuori vaahto vielä kerran tarvittaessa ja nostele hillo steriloituihin (keitä puhtaita purkkeja ja kansia kiehuvassa vedessä muutama minuutti) lasitölkkeihin ja sulje kannet tiiviisti.
Anna hillojen jäähtyä ja seistä huoneenlämmössä vuorokausi. Siirrä sitten jääkaappiin.


Tämän verran hilloa valmistui kahdesta litrasta kirsikoita. Suosittelen hilloa mm. kakuntäytteeksi, jälkkäreihin, juustolautaselle ja kekseille.

Syvemmän vaniljan maun saat kun käytät aitoa vaniljatankoa. Halkaise, kaavi siemenet ja keitä kirsikoiden ja sokerin kanssa. Lopuksi nouki vaniljatanko pois.

6 kommenttia:

  1. Et arvaa, just eilen keittelin hilloa (ensimmäistä kertaa makeaa hilloa) ja mietin, että nyt alan kyllä tekee erilaisia hilloja :) Kirsikoita pitäis kokeilla, tällä kertaa jääkaapin jämistä tuli mansikkamustikkahilloa, tosi hyvää sellaista!

    VastaaPoista
  2. Hyvä! Hillojen tekemisessä on jotain terapeuttista. Mansikkamustikka taitaa olla aika nami yhdistelmä!

    VastaaPoista
  3. Minä olen aloittanut hillonkeittäjän urani toissa kesänä, mutta kirsikkahilloon asti en ole vielä päässyt. Laitan sen listalle mansikkahillon ja chilihillon lisäksi. Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
  4. Kiitos Kotiharmi kommentista. Näin tuoreena ruokabloggaajana tuntuu ihan huipulta että oma keksimäni resepti lähtee kiertoon myös toiseen keittiöön! :) Jään seuraamaan blogiasi.

    VastaaPoista
  5. Ah, kirsikkahillo! Voin kuvitella, miten ihanaa tuo on juustojen kanssa. Pitäiskin tehdä kokeiluerä (ja purkittaa pieniin purkkeihin, kun mies ei kirsikoista välitä, ettei ehtis sitten mennä huonoksi ne avatut purnukat).

    VastaaPoista
  6. Ehottomasti Virpi kokeilemaan, melko äkkiä pienen kattilallisenkin keittää.

    VastaaPoista