sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Perinteiset oululaiset suklaaruusut

Sain taannoin herkullisen suklaaruusuohjeen. Parempaa saumaa uuden pursotinpussini testaamiselle en heti keksinyt, joten nyt jääkapissamme odottelee isohko määrä suklakeksejä syöjäänsä. Taikina onnistui ja pursotuskuvio säilyi hyvin koko paistamisen ajan. Suklaaruusut mielletään (ainakin täällä Oulussa) paikalliseksi perinneherkuksi.


- - - - - - - - - - - -


n. 67 kpl

300 g voita tai margariinia
100 g sokeria
1 kananmuna
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
300 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
ripaus hyvää suolaa

n. 100 g maitosuklaata koristeluun


Yhdistä kuivat aineet ja sekoita leivinjauhe hyvin joukkoon.

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmuna. Sekoita.

Sihtaa joukkoon kuivat aineet. Nostele taikinamassa pursotinpussiin ja käytä tähden muotoista tyllaa.

Pursota leivinpaperin päälle hiukan kahden euron kolikkoa suurempia kauniita kakkusia.

Paista 160-asteisessa uunissa noin 10-12 minuuttia. Tarkista pikkuleipien kypsyys.

Sulata suklaa vesihauteessa ja koristele jäähtyneet pikkuleivät suklaasilmällä.






5 kommenttia:

  1. Minä en ole tienny, että suklaaruusut on oululaisia perinneherkkuja. Ne on paljon parempi perinne kuin rössypottu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellaki! Mä olin aika järkyttynny ku keväällä hain tyttöä päiväkodista ja tädit tuumas että tänään oli rössypottupäivä, voi olla että lapset on aika nälkäisiä. Luulin että se on vähän vanhanaikaista syötävää.. :)

      Poista
    2. Meillä oli Kuopiossa aikoinaan kouluruokana sillon tällön patakukkoa eli kalakukon helpompaa versiota - perinneruoat kunniaan :) Rössypottua tarjotaan kaiketi kouluissakin. Ylä-Savossa muuten sitä, melkein samaa ruokaa, kutsutaan nimellä mykyrokka.

      Poista
  2. montakohan tällä ohjeella suunnilleen tulee? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Ohje on iso, pikkuleipiä tulee n. 67 kpl. Pakastaminen onnistuu hyvin.

      Poista