sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Täydellisen patongin salaisuus

Siskoni oli piilottanut pukinkonttiin patonkipellin! Jau! Olinko hiukan mielissään! Tämän taikinan ohje riittää loistavasti kolmeen patonkiin ja näin ollen myös yhdelle patonkipellille.

Uudenvuodenpöytään valmistin valkosipulipatonkeja. Tämä ohje on mahtava. Leivän koostumus on sopivan sitkeä, kuohkea ja patonki pinnalta myös ihana rapea.


- - - - - - - - - - - - -

Tarvitset:


5 dl kädenlämpöistä vettä
1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 tl sokeria
3 rkl öljyä
n. 11-12 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja

väliin
n. 200 g voita
ripaus sormisuolaa
3-4 valkosipulikynttä

voiteluun
1 keltuainen, loraus vettä


Lämmitä uuni 225 asteeseen. Nosta voi pehmenemään huoneen lämpöön.

Mittaa kädenlämpöinen vesi kulhoon ja sekoita joukkoon kuivahiiva, sokeri ja suola. Anna liueta hyvin. Lisää joukkoon 2 dl jauhoja ja sekoita hyvin. Peitä kulho leivinliinalla ja anna taikinajuuren kuplia 10-15 min.

Sekoita juuri kerran varovasti ja ala lisätä jauhoja. Lisää lopuksi öljy. Vaivaa taikinaa kunnes taikina irtoaa sormista ja kulhon reunoilta. Taikina saa olla mieluummin pehmeää kuin liian tiivistä tai kovaa.

Anna kohota vedottomassa paikassa liinan alla reilu tunti. Ota taikina hyvin jauhotetun työtason päälle ja jaa taikina kolmeen osaan. Kauli taikinapalat soikeiksi levyiksi. Raasta tai purista valkosipulin kynnet pehmeän voin joukkoon ja mausta hyvällä suolalla, sekoita.

Levitä valkosipulivoita ohuelti kaulitun taikinan päälle. Rullaa taikina löysähkölle rullalle. Suihkauta patonkipellille vuokasprayta (tai pyyhkäise oliiviöljyllä). Patongit valmistuvat hyvin myös leivinpaperin päällä. Nosta rullatut patongit levylle. Anna leipien kohta puoli tuntia liinan alla.

Voitele kohonneet leivät keltuais-vesiseoksella. Tee terävällä veitsellä patonkien pintaan muutamia viiltoja.

Paista 225-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Patonki saa kauniin kultaisen värin ja on parhaimmillaan uunikuumana.




5 kommenttia:

  1. Monet kerrat olen miettinyt, että onkohan tuosta pellistä mihinkään. Vissiin on :) Patongit ainakin näyttävät älyttömän hyviltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haluan uskoa ainakin että pelti auttoi kohoamisen onnistumiseen ja rapsakampaan lopputulokseen. Tuo kananmunakiille (!) oli itselleni uusi juttu mitä kokeilin ja se todellakin tekin leivän pintaan huikean säväyksen.

      Poista
  2. Patonkipelti on kyllä mahtava. :) Tosi nättejä patonkeja olet saanut aikaiseksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Vielä on varaa harjoitella, ehkä seuraavalla kerralla yrttisiä tai punaista pestoa ja mozzarellaa? Mietin vielä. :)

      Poista
  3. Anteeksi lillukan varsiin sotkeutumisesta, mutta miksi uuni pitää heti ensimmäiseksi laittaa lämpenemään?

    VastaaPoista