sunnuntai 2. syyskuuta 2012

O-nigiri, japanilainen välipala

Onigiri on japanilainen höyrytetystä riisistä valmistettu välipala. Yleensä riisi puristetaan kolmion muotoiseksi ja sen sisällä voi olla jokin täyte. Onigirejä on luultavasti yhtä monta versiota kuin on syöjääkin, joten onigireistä voi valmistaa juuri sellaisia kuin haluaa.

Japanissa erityisesti korostuu sesonkiruokailu. Onigirit ovat siellä syysaikaan syötävä herkku. Onigirejä voidaan myös paahtaa grillissä ja syödä höyryävän kuumina.

Onigireillä, niinkuin monilla muillakin japanilaisilla ruuilla, on oma tarinansa. Onigirit olivat alkujaan samuraiden matkaruokaa: he paketoivat riisipalloja bambun lehtiin. Nykyäänkin riisipalleroita syödään Japanissa nopeina välipaloina. Täytteenä voi olla umeboshia (pikkelöity luumu), tonnikalaa ja majoneesia, savukalaa, mätiä, munakasta, mausteliemessä keitettyä lihaa.. vaihtoehtoja on. Minä halusin riisipalleroideni sisälle savusiika-majoneesi tahnaa ja munakasta. Maustoin riisin myös kevyesti maustetulla riisiviinietikalla, yleensä riisi on kevyesti suolattua.

- - - - - - - - - - - - -

5-6 onigiriä

Tarvitset:

puoli pakettia Yutaka sushiriisiä
3 rkl Yutaka riisiviinietikkaa
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
nori merilevää

täyte nro 1:
savusiikaa
majoneesia

täyte nro 2:
1 luomumuna
1 luomumunan keltuainen
1 tl valmiiksi maustettua riisiviinietikkaa
pieni loraus soijaa
pieni oksa persiljaa

Keitä riisi paketin ohjeen mukaan. Riisiä ei tarvitse jäähdyttää, onigirit syödään lämpiminä.
Mausta riisi keittovaiheessa suolalla tai mikäli haluat sushimaisemman maun, mausta riisiviinietikka, suola ja sokeri -seoksella kevyesti.

Sekoita savusiika ja majoneesti kuivahkoksi tahnaksi. Sekoita munakkaan ainekset ja paista pannulla.


Onigirin muotoilu onnistuu hyvin joko tuorekelmun avulla tai hyvin kostutetuin käsin. Matkassa opittua: älä tee liian suuria, riisikakkunen murenee herkästi. Pieni tai keskikoko olisi hyvä. (ks. kuva jossa kolme kakkusta). Aloita laittamalla noin puolet riisipallon riisimäärästä kämmenelle, paina lusikalla kolo johon laitat täytettä noin 1-2 tl. Lisää riisiä että täyte jää pallon sisälle. Purista kelmu tiukasti ympärille ja muotoile pallukasta kolmio. Huomasin että puristusvoima saa olla napakka, näin kakusta tulee kauniimpi ja pysyy paremmin kasassa. Leikkaa norilevää kaistale ja aseta se onigirin ympäri tai pienempi pala alhaalta päin.

Japanissa luultavasti kotiäidellä tulee olla aikaa koristella lastensa bento-eväät mitä ihmeellisimmillä tavoin. Googlen kuvahaulla onigireiden koristelulle löytyi monenlaista ideaa mutta tällä kotiäidillä aika ja energia riitti tasan kahteen koristeltuun riisipalleroon. Punajuuriposkisen onigirin sai tyttäreni jonka hän ensin innoissaan murusti lattialle ja sai lopulta syötyä muutaman riisinjyvän sormenpäistään. :)
Ja oli pakko tehdä vielä yksi irvinaamainen riisikakku persiljaperuukilla. Tekijää ainakin nauratti. ^^

4 kommenttia: