torstai 5. kesäkuuta 2014

Rahkaisa raparperistrudel


En ole vielä päässyt minnekään raparperivarkaisiin, joten kauppahallin tiskistä hain muutaman varren. Miten rakastankaan raparperin pilkkomista ja sen tuoksua! Lapsena tiedettiin yksi ja ainoa (se oikea!) tapa syödä raparperiä. Straight up, raakana. Jos muistettiin tai ehdittiin, pyydettiin mummua antamaan sokeria kuppiin mihin raparperiä vielä dippailtiin. Lapsuuden kesät. Raparperiä ja tikkuja jalkapohjissa, happy days!






- - - - - - - - - - -






tarvitset:



6 oksaa raparperiä
(tai jos käytössä on vähemmän raparperiä, kuten minulla, kuutioi mukaan muutama pieni omppu)
1 dl hillosokeria
loraus sitruunamehua
1 tl kardemummaa



1 prk maitorahkaa
1 kananmuna
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria



1 pkt filotaikinaa ja kananmunaa voiteluun
tomusokeria




Nosta filotaikina huoneenlämpöön sulamaan.



Valmista rapaperitäyte. Leikkaa rapaperi paloiksi ja nosta kattilaan hillosokerin kanssa. Lirauta mukaan tilkka sitruunamehua. Keittele kunnes raparperi alkaa päästää nestettä ja vähän pehmenee. Lisää tässä vaiheessa omenakuutiot jos sinulla sellaisia on.



Kun raparperi ja mahdolliset omput ovat pehmeitä, lisää joukkoon kardemumma.

Sekoita maitorahka, muna ja sokerit yhteen.



Aukaise filotaikinalevyt. Nosta yksi levy sivuun. Levitä päällimmäisen kerroksen päälle rahkatäyte ohuelti. Nostele rahkaseoksen päälle valutettu raparperi-omenaseos. Kääri rullalle käyttäen kolmea ylintä filokerrosta. Nosta kääritty rulla takaisin itseäsi päin ja kääri loput kerrokset mukaan. Älä tee tiukkaa pitkoa, vaan tee löysä ja ilmava, mahdollisimman ryppyinen käärö. Nosta strudelirulla uunipellille. Asettele lopuksi sivuun nostamasi filolevy rullan päälle oikein löyhästi ja ruttuisesti. Näin saat rapean kuoren strudelillesi.



Voitele pinta munalla ja tupsuttele reilusti tomusokeria päälle, sokeri karamelisoituu uunissa.



Paista kääröä keskitasolla ensin 200-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia, laske lämpö 175-asteeseen ja anna paistua vielä toiset 10-15 minuuttia.



Ennenkuin leikkaat strudelia, anna sen hetki jäähtyä, täyte asettuu.



Tarjoile jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.












4 kommenttia:

  1. Raparperistrudeli, ihana idea. :) Raakaa raparperiä ei kyllä itsellä ole tullut juuri vedettyä, pitäisiköhän käydä kokeeksi napsimassa yksi varsi kasvimaalta. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olin lapsena ehkä hiukan malttamaton tapaus.. mutta kokeile ihmeessä. Nykyään kyllä kypsennetty raparperi uppoaa parhaiten.

      Poista
  2. Struudelihommissa en olekaan ollut pariinkymmeneen vuoteen. Muistelen kokeilusta jääneen silloin vähän pahan mielen - ei siis ollut mieluisaa syötävää. Olisiko seassa olleilla rusinoilla ollut osuutta asiaan :D Raparperille en sano koskaan ei!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Filotaikinalla kyllä oikaisee mukavasti. Rahkan voi jättää pois ja tehdä reilusti raparperitäytettä sisään- ihan millä fiiliksellä on. Joo ja ei rusinoita mulle, kiitos. :D

      Poista