maanantai 25. maaliskuuta 2013

Pääsiäismunien värjääminen luonnonväreillä

 Paperimassamunien ja tyhjien munankuorien maalaaminen vesiväreillä on varmasti monelle tuttu juttu. Törmäsin ihan hauskaan juttuun jota tällaisen näpertelijän oli ihan pakko kokeilla. Tarkoitus oli kokeilla värejä, joita saisi yksinkertaisista ja helposti saatavilla olevista elintarvikkeista.

Väreiksi päätin valita päävärit, koska niistä muutamaa sekoittamalla saisi ehkä vielä pari ekstraväriä lisää. Projekti oli tosi hauska, vaikkakin minunlaiselleni kärsimättömälle tyypille vuorokauden odottelu oli ihan tuskaa. :)


- - - - - - - - - - - - -


Tarvitset:

Haluamasi määrä valkoisia kananmunia. Itse tein 2 munaa / väri + 2 munaa värisekoituksille.

Pese munat huolellisesti tipalla käsipesuainetta ja huuhtele hyvin. Taputtele kuiviksi.
Keitä kananmunat kypsiksi. Keittämisen jälkeen tipauta munat jääkylmään veteen. Näin estät sen inhan vihreän rinkulan muodostumisen keltuaisen ympärille.


Sininen:
500 g punakaalta
½ rkl etikkaa
½ rkl suolaa
vettä

Suikaloi punakaali hienoksi raasteeksi ja laita kattilaan. Kaada vettä päälle sen verran että kaalisuikaleet peittyvät. Mittaa joukkoon suola ja etikka. Keitä miedolla lämmöllä 30 minuuttia. Kaada neste siivilän läpi kulhoon ja anna jäähtyä.

Väri on upean tumman magentan sävyistä. Usko tai älä, tämä kaalimehu muuttaa munat siniseksi.




Keltainen:
3 rkl kurkumaa
½ rkl etikkaa
½ rkl suolaa
6 dl vettä

Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja anna nesteen kiehahtaa. Keitä miedolla lämmöllä 10 minuuttia.

Valitse harkiten muovirasia tai kulho. Omalleni kävi näin. Ei lähde tiskikoneessa väri pois ei. :)




Punainen:
3 dl puolukoita
½ rkl etikkaa
½ rkl suolaa
6 dl vettä

Kaada aineet kattilaan ja kiehauta. Keitä miedolla lämmöllä 30 minuuttia.

Noniin. Kuten kaikessa mitä tekee ensimmäistä kertaa tai lähtee itse soveltamaan tietämättä lopputuloksen onnistumisesta, on tässä loistoesimerkki. Todellakin kuvittelin että punainen väri tehostuisi, jos surauttaisin puolukat sauvasekoittimella mössöksi. Sihtasin mössön ja laitoin munaset värjäytymään. Liekö puolukka kokonaisuudessaan huono idea vai vapautuiko marjasta jotain ainetta joka ei oikein kananmunan kuoresta pitänyt, epäonnistui värjääminen täysin. Munat olivat vähintäänkin suspektin näköisiä kuplivia ällötyksiä poimittuani ne puolukkamehusta. :)

Joten - älä kokeile puolukkaa!




Laita jäähdytetyt munat kulhoon tai rasiaan ja kaada päälle väriliemi. Sulje kannella tai kelmulla ja aseta jääkaappiin. Väri saa tekeytyä ainakin 12 tuntia. Nämä munat olivat jääkaapissa n. 19 tuntia. Vaikuttamisajalla voit säädellä värin intensiteettiä.

Huuhtele munat kevyesti haalean juoksevan veden alla ja aseta kuivumaan laakealle alustalle. Säilytä jääkaapissa.

Tein myös testiversion vihreästä (kulho alla vasemmalla) ja violetista (alla oikealla). Kaada ensin vaaleampaa väriä ja vasta sitten tummempaa.




Tässä nämä - luonnollisin menetelmin värjätyt pääsiäismunat! Yllä nämä kaksi "viiriäisenmunaa" ovat puolukalla värjättyjä munia. Tämä värikuvio on kyllä ihan hauska. Alla tämä sinertävämpi laikukas kaveri taas on violetti.

Keltainen onnistui hienosti. Kunhan muistaa ettei huuhtele munia liian voimakkaasti väristänoston jälkeen ja antaa munien myös rauhassa kuivua, pysyy väri paremmin pinnalla.

Erityisen tyytyväinen olen tuohon siniseen väriin. Miten upea! Vihreäkin ihan jees.

Tänä iltana teemme munavoikkareita. :) Kerro ihmeessä jos kokeilit tai löysit uusia ideoita värjätä munia. Alla vielä muutama idea millä voit värjätä pääsiäismunia hyödyntäen tarvittaessa ylläolevia keittoaikoja ja mittasuhteita.



Vihreä: pinaatti
Sininen: mustikka
Ruskea / beige: vahva kahvi, musta tee
Oranssi: keltasipulin kuoret
Pinkki: punajuuri, vadelma / karpalo (käyköhän kuten puolukan kanssa?)
Violetti: punasipulin kuoret, punaviini
Vaalean keltainen: porkkana, kamomillatee, appelsiinin tai sitruunan kuori



2 kommenttia:

  1. Tosi hienoja sävyjä! Itse taidan kokeilla vaan kietoa narua munien ympärille ja keittää ne sipulinkuorivedessä.

    VastaaPoista