maanantai 20. elokuuta 2012

Venäläiset rahkalätyt eli syrnikit

Olen venäläisen keittiön suuri ystävä. Blinit, pelmenit, padat, hapankaali, suolakurkut, mädit ja pikkuleivät: kaikki menee! Noilla pikkuleivillä oli joku nimikin. Mitenkähän se lausuttiin.. präänikä? Noniin, ehkä nolasin itseni. Ne ovat semmoisia ruskeita soikean muotoisia kakkusia, joissa on sokerihuntu päällä. Kuitenkin, itärajan toisella puolen on tosi herkullisia juttuja, niihin on vain todella vaikea päästä tutustumaan lähemmin ellei ole matkustellut tai satu olemaan vaikkapa tuttuja siltä suunnalta. Minulla on ollut ilo saada tuntea hienoja tyyppejä joiden kautta olen tutustunut mm. näihin pikkuleipiin.

Onneksi olen jo valmiiks kokeileva luonne ja omassa keittiössä voi loihtia mitä hyvänsä herkkuja mistä päin maailmaa tahansa jos sille päälle sattuu. Tänään tehtiin venäläisiä syrnikejä.

Ehkäpä innostuin tästä Venäjä-teemasta niin paljon että lähtisin herkuttelemaan tietääkseni Oulun ainoaan venäläiseen ravintolaan, Zakuskaan, joku päivä.

- - - - - - - - - - - - -

Lättyjä tuli n. 15 kpl

Tarvitset:

2 dl maitorahkaa (käytin purkin sitruunalla maustettua)
4 luomu kananmunaa
1 dl sokeria
3/4 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
voita paistamiseen

Vaahdota valkuaiset kevyesti, vaahdota perään keltuaiset ja sokeri. Vaahdottaminen ei tosiaan ole tarpeellista, mutta halusin kakkusista ilmavia. Ainesten sekoitusvaiheessa en erityisesti varonut rikkomasta kuohkeaa koostumusta vaan vatkasin taikinan kunnolla sekaisin. Lisää rahka, suola ja vehnäjauhot. Voit maustaa appelsiinin- tai sitruunankuorella vielä lättytaikinaa lisää.


Paistele lättysitä/lettusia miedolla lämmöllä vähän pidempään että paksu lätty kypsyy hyvin sisältä.


Miten ihana paistopinta niihin tulikaan! Nämä eivät olleet siis taikinan ensimmäinen satsi: karman, Newtonin ja Murphyn lakien mukaan ensimmäinen lätty epäonnistuu AINA. Joten nämä ovat ehkä vasta pannullisesta numero kolme. :)


Lätyt herkuttelimme viime talvena tekemäni sitruunaisen kuningararhillon ja vaniljakastikkeen kera. Syrnikit olivat kuohkeita, raikkaita ja makeita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti