lauantai 8. syyskuuta 2012

Pihlajanmarjamarmeladit

Kaikkea sitä tulee vielä "vanhemmalla" iällä opittua kun lähtee googlettelemaan reseptejä ja faktoja pihlajanmarjasta. En tiennyt että pihlajanmarjassa on kolminkertainen määrä C-vitamiinia appelsiiniin nähden ja vitamiini säilyy erinomaisesti jopa marjojen keittämisen ajan. Vau! Pihlajanmarjoilla on myös positiivisia terveysvaikutteita kuten ruokahalua parantavia ominaisuuksia. Ne auttavat myös laskemaan kolesterolia ja poistamaan ummetusta. Mulla on siis koko elämäni ajan kasvanut pihalla pieni apteekki!

Tästä ehkä hieman aliarvostetusta raaka-aineesta lähdin innoissani muokkaamaan reseptiä josta voisi olla iloa muillekkin. Pihlajanmarjamarmeladeista tuli aivan ihastuttavan makuisia! Koemaistaessani tätä jämäkkeliä marmeladia lennähdin kuin aikakoneessa lapsuuteeni mummun ja pappan natiseville nahkasohville popsimaan Fazerin kettukarkkeja.

- - - - - - - - - - - - - -

n. 34-40 kpl muotilla, veitsellä leikattuna luultavasti vielä enemmän

Tarvitset:

2 ½ dl pihlajanmarjoja
n. 5-6 dl vettä
 
5 dl vettä
5 dl sokeria
15 g agar agar -jauhetta
1 ½ omenasosetta
1 dl pihlajanmarjapyreetä
1 tl viinihappojauhetta
2 dl erikoishienoa sokeria sokeroimiseen

Valmista ensin pihlajanmarjapyree. Valitse mahdollisimman suuria ja punaisia terttuja. Perkaa marjat huolellisesti huonoista marjoista, roskista ja oksista. Huuhtele hyvin. Paras aika marjojen poimimiselle olisi ensimmäisten yöpakkasten jälkeen. Jos olet malttamaton, kuten minä, jätä marjat yöksi pakastimeen. Näin pihlajanmarjojen kirpeys taittuu.

Keitä marjoja puolisen tuntia kunnes ovat pehmeitä. Keittäessä häviää myös siemenissä oleva amygdaliini, joka suurina määrinä nautittuna aiheuttaa kovia mahavaivoja. Kaada keitinliemi pois, paseeraa marjat siivilän lävitse lusikalla. Pihlajanmarjapyreetä pitäisi tulla desin verran.

Kiehauta vesi ja lisää agar agar -jauhe. Älä pidä liian kovalla lämmöllä. Kun seos alkaa muuttua enemmän läpinäkyvämmäksi, lisää sokeri. Kiehauta jälleen nopeasti ja laske lämpöä. Tässä vaiheessa onnistuin itse jo käräyttämään hyytelöaineen ja sokerin kattilanpohjalle. Siksi marmeladeissani voi maistua pieni pikantti paahtuneen sokerin sivumaku. ;)

Kun sokeri on liuennut lisää omenasose, pihlajanmarjapyree ja viinihappo. Sekoita hyvin huolellisesti kaikki sekaisin. Anna seoksen jäähtyä. Varaa uunivuoka tai jokin muu vastaava, minkä voit vuorata leivinpaperilla. Marmeladimassaa tulisi olla sen korkuisesti että sitä on helppo pienellä piparkakkumuotilla leikata tai jos teet veitsellä paloja, on paksuus suutuntumaan miellyttävä.

Anna jähmettyä huoneenlämmössä muutama tunti. Leikkaa marmeladi ja aseta palat kuivumaan leivinpaperin päälle kuivaan paikkaan. Anna marmeladien kuivahtaa ainakin kaksi vuorokautta aina välillä niitä käännellen. Näin pinta ei jää niin niljakkaaksi ja sokeri ei heti sula vedeksi herkun pinnalla.



"Makoisia!" sanoi kettu pihlajanmarjamarmeladeista.

15 kommenttia:

  1. Jopa ovat suloisia! Pihlajanmarjakarkeista minullakin tulee lapsuus mieleen :) Minun lapsuuteeni kuuluu myös pihlajanmarjahyytelö, jota äiti monia kertoja teki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Mä en ole syönyt tietääkseni mitään muita pihlajanmarjoista tehtyä kuin juuri noita kaupan kettukarkkeja. Joten mielenkiinnosta oisin valmis maistamaan muunlaisiakin virityksiä näistä marjoista.

      Poista
  2. Vau mikä löytö! Näitä on ihan pakko tehdä, jos ei tänä vuonna ehdi, niin ensi vuonna viimeistään. Osaatko sanoa, että onko viinihappo ehdottoman tärkeä, vai voisiko sen korvata vaikka sitruunahapolla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitruunahappo ei mulle ole tuttu tuote, mutta uskoisin että sen käyttö onnistuu kyllä. Viinihapon idea on tuoda marmeladiin kirpsakkaa makua, ettei se ole vain sokerinen hyytelö :) Löysin vähän ohjetta sitruunahapon käyttöön. "Se liuotetaan vesitilkkaan tai pieneen määrään säilykettä ja lisätään valmiiseen tuotteeseen. Sitä käytetään 1/2 - 1 1/2 tl/säilykekilo." Joten aloittaisin ehkä varovaisella alle puolikkaalla teelusikallisella sitruunahappoa. Kiitos kommentista!

      Poista
  3. Reseptistä oli 1,5 omenasosetta. Onkohan tämä 1,5 omenasta sosetta vai esim 1,5dl omenasosetta?
    T. Kati

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tarkennus. Eli siis valmista omenasosetta puolitoista desiä. Mulla oli valmista kevyesti sokeroitua omenasosetta. Lidlissä on isossa purkissa hyvää omppusosetta (hilloa) mutta Pilttihyllyistä en osaa sanoa onko pelkkää omppua tarjolla.

      Poista
  4. Kiitos ihanasta ohjeesta! En noudattanut ohjetta ihan prikulleen mutta tuli silti erinomaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kun mieltä lämmittää kun tulit kommentoimaan ja kertomaan että olet käyttänyt ohjettani.. sinnepäin :D Ei kestä kiittää!

      Poista
  5. Vanha postaus, mutta tiedäkkö yhtään kauan säilyy? :)

    VastaaPoista
  6. Jossain muualla taisi olla mainintaa ett säilyvät kaksi viikkoa..

    VastaaPoista
  7. Tein juuri marmeladeja tällä ohjeella ja kun kaapista löytyi vain sitruunahappoa niin käytin sitä. Sen kans kannattaa olla tosiaan varovainen. Puoli tl oli hieman liian vähän, mutta kokonainen tl taas aivan liikaa. Jouduin säätämään lisäämällä vähän sokeria, jotta liika kirpakkuus tasottui. Toivottavasti lopputulos on hyvä. Kiitos mainiosta ohjeesta, selasin useita phjeita läpi ennenkun tämä löytyi.

    VastaaPoista
  8. Aivan mainio resepti! Sain onnistumaan oivallisia marmeladinpaloja. Nyt aion yrittää mustaherukasta samalla reseptillä. Kiitos!

    VastaaPoista
  9. onkohan toi omenasose sokeritonta

    VastaaPoista
  10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  11. Kiitos selkeästä ohjeesta. Marmeladeja oli helppo valmistaa. Monet kaupan marmeladit ovat kumisia eivätkä lohkeile, mutta näistä tuli mukavan lohkeilevia. Testasin ohjetta kahdella tapaa.

    1. versio
    Käytin omenoiden sijaan porkkanasosetta sillä muutoksella, että soseiden suhde oli n. 1,5 dl pihlajanmarjaa ja 1 dl porkkanaa.
    TULOS: Ihan hirveitä, kaukana suloisista. Maultaan haljuja. Pistin kaiken biojätteisiin. Ei mitään kirpeyttä ja raikkautta.

    2. versio
    Tein pelkällä pihjalanmarjasoseella, mutta käytin kukkurallisen ruokalusikallisen Meiran sitruunahappoa eli siis enemmän kuin tässä aiemmin joku muu oli käyttänyt. Uskalsin käyttää ronskisti, koska Meiran pussin kyljessä olevassa appelsiinihillo-ohjeessakin sitruunahapon osuus oli paljon suurempi.
    TULOS: Paljon parempia. Saatan ehkä tarjota muillekin. Jäin kuitenkin kaipaamaan lisää sitä kirpeyttä ja happamuutta.

    Seuraavassa kokeilussa (joskus tulevaisuudessa) lisään joukkoon leivontakäyttöön tarkoitettua sitruunamehua. Onneksi olen tehnyt paseerattua pihjalanmarjapyrettä varastoon pakkaseen.

    VastaaPoista