perjantai 21. joulukuuta 2012

Japanilainen sukiyaki

Sukiyaki on japanilainen pataruoka, jota syödään talvisin. Tämä lämmittävä pata on superhelppo, maukas ja loistava seurusteluruoka. Sukiyakia on yhtä monta variaatiota kuin on valmistajaakin, joten luultavasti yhtä ja ainoaa oikeaa tapaa sen valmistukseen ei ole.

Yksi vaihoehto valmistaa sukiyakia on laittaa kaikki kasvikset ja lihat pataan, kaataa liemi päälle ja antaa porista liedellä kannen alla. Padan voi hauduttaa uunissa tai vaikka paistaa vain pannulla. Minun versioni oli keittää liemi ja kaataa se padan pohjalle. Sen jälkeen paistoin lihat ja kasvikset kevyesti ja kippasin ne liemen päälle pataan ja laitoin sukiyakin hetkeksi uuniin. Padan on hyvä olla vaikkapa valurautainen, näin lämpö varaantuu ja ruoka pysyy pitkään lämpimänä.

Valmis pata syödään puikoilla ja kastetaan soijatilkalla maustettuun kananmunaan. Koska mieheni ja minun mielestä tämä raaka kananmunajuttu on aavistuksen suspektia, keitin munat valmiiksi ja tarjoilin ne erikseen. Toimi hyvin näinkin!

Sukiyakiin sopii monenlaiset kasvikset. Listaan alle useamman vaihtoehdon josta voi koota mielesensä hot potin. Kovin monella erilaisella ei kannata pataa täyttää vaan valita vaikkapa viisi erilaista höystettä. Jos et laita pataan nuudelia, voit tarjoilla ohessa höyrytettyä riisiä.

Sukiyakiin sopivat mm.

kiinankaali
paksoi
tofu
pavunidut
porkkana
siitakesienet
herkkusienet
naudanliha
riisivermiselli
munanuudeli
purjo
salottisipuli
lootuksenjuuri
vihreät pavut

jne.






- - - - - - - - - - - - -


kahdelle

Tarvitset:


Liemi

3/4 dl vettä
½ dl soijaa
1 valkosipulinkynsi
pala tuoretta inkivääriä
1 tl sokeria
1 rkl riisiviinietikkaa


Pata

15 cm pala purjoa
puolikas/kokonainen kiinankaali
1/3 tölkki aasialaisia pavunituja
puoli rasiaa siitakesieniä
1 iso pihvi naudan entrecoteta tai ulkofilettä


Leikkaa kasvikset. Leikkaa kiinankaali suikaleiksi. Voit makusi mukaan käyttää tai olla käyttämättä paksuimpia valkoisia kaalinosia. Puolita sienet, valuta pavut ja leikkaa purjo noin sentin siivuiksi.

Kiehauta liemi. Kaada nesteet kattilaan ja mausta sokerilla. Kuori valkosipuli ja iske veihden lappeella rikki, leikkaa inkivääri muutamaan palaan ja lisää liemen joukkoon. Anna kiehahtaa ja kaada padan pohjalle. Lientä voi olla vähänlaisesti, mutta se on hyvin suolaista ja siinä voi pataa syödessä pyöräyttää lihaa ja nuudelia tarpeen mukaan saadakseen lisämakua.

Keitä kananmunat ja nuudelit.

Paista voissa pannulla ohueksi leikattu liha, mausta kevyesti suolalla. Kaada liha pataan niistä irroinneine liemineen, paistaa seuraavaksi kevyesti voinokareessa sienet. Aseta sienet omaan osaansa pataa lihan viereen. Paista nopeasti kiinankaali ja lopuksi purjo. Varaa kaikille aineksille padassa oma sektori. Lisää lopuksi idut ja valutettu nuudeli. Laita pata 200 asteiseen uuniin kymmeneksi minuutiksi. Tarjoile keitetyn kananmunan kera.







2 kommenttia:

  1. Mä en osaa tehdä muuta japanilaista kuin sushia. Tämä menee ehdottomasti kokeiluun, kun näyttää jotenkin niin kivalle (johtuukohan noista sektoreista?).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon aivan innoissani näistä japsijutuista, tämä oli tosi hyvää! Pata voi näyttää ulospäin tässä tapauksessa vähän kuviakalle, mutta pohjalla muhi mielettömät maut!

      Poista