keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Raparperisiirappi

Kesän ensimmäisistä raparperinvarsista syntyy maukkaimmat piirakat, mehut ja kiisselit. Itse valmistin raparperisiirappia joka toimii mehutiivisteen tavoin.

Sitruuna antoi siirappiin lisäraikkautta ja hedelmäisyyttä. Raparperisiirapista olen jo valmistanut alkoholittomia spritzereitä lisäämällä lorauksen siirappia hiilihapotettuun veteen. Aivan mahtava janojuoma hellepäiville! Varoin tekemästä liian makeaa, toki sokeria saa lisätä oman maun mukaan. Tarkkoja määriä ei ole antaa, sillä kaikki mitat lähtivät jälleen omasta hihasta. Hyvää tuli kuitenkin! Jos haluaa makeampaa juotavaa, voi kivennäisveden korvata Spritellä jos itse siirapista ei tullut niin sokerista. Juhlapöydän skumpat voi maustaa tilkalla raparperisiirappia, juoma kuohuu kauniisti ja siirappi antaa kauniin värin.


- - - - - - - - - - - - -


Tarvitset:

puhtaita raparperinvarsia kuorineen
vettä
sokeria
2 luomusitruunaa
(halutessasi lisää punaisia raparperinkuoria syventämään väriä)

Paloittele varret ja mittaa kattila puolilleen raparperiä. Kaada päälle vettä että palat reilusti peittyvät mutta kattila ei ole piripinnassa.

Huuhtele sitruunat, kuori keltainen kuori ja lisää kattilaan. Poista valkoinen kerros ja kuutioi hedelmä sekaan.

Lisää sokeria näppituntumalla, aloita ensin pienemmällä määrällä, maistele ja lisäile. Anna kiehua noin 20 minuuttia.

Nosta reikäkauhalla raparperit siivilään ja puserra nesteet suurpiirteisesti takaisin kattilaan. Jatka kunnes raparperit ja sitruunat on siivilöity mehusta kokonaan pois. Maistele ja lisää tarvittaessa sokeria.

Anna mehun kiehua ja keittyä hiljalleen kasaan. Tämä vie aikaa joten varaa ainakin pari tuntia aikaa. Itse katsoin siirapin olevan valmista kun mehu oli keittynyt puoleen.

Anna siirapin jäähtyä. Siivilöi vielä kerran ja pullota. Siirappi säilyy jääkapissa muutaman viikon.

2 kommenttia:

  1. Haa! Täällä ollaan oltu samoilla puuhilla. Minen malta koskaan keittää raparperisiirappia kunnolla kasaan, mutta toimii se plörömpänäkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toimii toki! Mää luovutin siinä kahden tunnin paikkeilla ja homma oli mennyt kasaan alle puolet kokonaismäärästä. Huh. Mutta sopivaa siitä tuli tälläkin keittämisellä. :)

      Poista