tiistai 14. toukokuuta 2013

Rukiinen näkkäri

Pirkka-lehdessä oli tämä rouskahtava näkkileipäohje. Kun ohjeessa näkkärille tehtiin juuri, päätin että tätä tehdään hetimiten! Mitä pidempään taikinan valmistus kestää, sitä parempaa leipää siitä tulee. Näin minä uskon. Ja kyllä Pirkan näkkäri lunasti paikkansa meidän perheessä joka tykkää näkkileipiä rouskutella. Niin ja minulla on mummuni vanha näkkileipäkaulin. Sillä voisi jyrätä myös seuraavat rieskaset mitä joskus valmistan. Keksittekö näkkärikaulimelle muuta käyttöä?


- - - - - - - - - - -


Tarvitset:

juuri

2 dl kylmää vettä
1 dl maustamatonta jogurttia
10 g hiivaa
1 rkl hunajaa
3 dl luomu ruisjauhoja

taikina

3/4 tl suolaa
1 ½ dl luomu ruisjauhoja
½ dl pellavan- tai seesaminsiemeniä
1 dl vehnäjauhoja

siemeniä pinnalle


Sekoita leipäjuuren ainekset hyvin yhteen (hiiva ensin nesteeseen ja sitten loput aineet). Peitä juuri keittiöliinalla tai kannella ja anna levätä huoneenlämmössä yön yli. Sekoita muutaman kerran.

Lisää juureen loput ainekset ja sekoita hyvin. Taikina on melko pehmeää. Muotoile jauhojen avulla pitkä pötkö ja leikkaa se kuuteen osaan. Kauli palat ohuiksi lettusiksi leivinpaperin päälle. Käytä runsaasti jauhoja. Jyräytä lopuksi taikinalevyyn näkkärikaulimella kaunis kuvio.

Kuumenna uuni 200 asteeseen ja anna uunipellin kuumentua mukana. Paista näkkäriä uunissa 6-10 minuuttia riippuen leivän paksuudesta.

Anna jäähtyä ilman liinaa. Säilytä kuivassa paikassa.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti