lauantai 3. marraskuuta 2012

Pyhäinpäivän kurpitsapiirakka

Jos omenapiirakka on jenkkipiirakoiden kuningatar, on kurpitsapiirakka eli pumpkin pie kruununperimysjärjestyksessä heti seuraavana. Googlettelin pitkään ja hartaasti juuri oikeanlaista reseptiä pumpkin pielle ja luulen sen löytyneen. Miten pehmeän kermainen kurpitsatäyte olikaan. Ei liian makea tai liiemmin mausteinenkaan. Pohja on murutaikina, sopii hyvin tuhdin täytteen kaveriksi.

Onnistuneen kurpitsapiirakan kaveriksi keitimme vuoden ensimmäiset glögit. Pidän enemmän siitä vaaleasta. Tuunasin makua kahdella tähtianiksella ja kanelitangolla. Miten pirteä maku glögiin tuli, aniksisen viileä. Luultavasti juon kaikki glögini tähtianiksella maustettuna tästä eteenpäin. Mantelit ja rusinat on niin nähty. ;)

Viime vuonna testattiin Blossan kahvinmakuinen "blogi-glögi". Tänä vuonna sitruksisessa Blossa-glögissä maistuvat yuzu, greippi ja mandariini sekä inkivääri. Glögiä voi lorauttaa kuuman kaupanglögin joukkoon tai lämmittää sellaisenaan. Kaunis pullo taitaa jäädä hyllyyn koristukseksi.




- - - - - - - - - - - - - - - - -

Tarvitset:


pohja

120 g kylmää voita
2,5 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 tl sokeria
½ dl kylmää vettä

Nypi voi, jauhot, sokeri ja suola hienoksi muruksi. Lisää lopuksi kylmä vesi ja kokoa taikina palloksi.
Painele taikina irtopohjavuuan pohjalle ja korkealle reunoihin. Pistele haarukalla ja laita uuniin siksi aikaa kun valmistat kurpitsatäytteen.


täyte

3 munaa
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
(sokeria voit mitata reilut desit, eli vähän vielä päälle)
1 tl suolaa
½ tl kanelia
½ tl muskottia
½ tl inkivääriä
1/4 tl neilikkaa
3 dl maitoa
1 dl kermaa
4 dl kurpitsapyreetä

Vatkaa munien rakenne rikki ja sekoita sokerit joukkoon. Sekoittele hetki että sokerit hieman liukenevat. Lisää suola ja mausteet, sekoita. Lisää maito ja kerma varovaisemmin sekoittaen ja lopuksi kurpitsasose.

Kaada kurpitsatäyte pohjan päälle. Paista uunissa 220 asteessa ensin 10 minuuttia, laske lämpö 175 asteeseen ja paista 40-45 minuuttia tai kunnes täyte on asettunut. Jäähtyneenä täyte on napakampi.




Tarjoile kahviliköörillä ja vaniljasokerilla maustetun kermavaahdon kanssa.

2 kommenttia:

  1. anteeksi mutta mihin asteeseen ja kuinka pitkäksi aikaa piirakkapohja pitää laittaa uuniin? pitääkö vuoka voidella/korputtaa??

    VastaaPoista
  2. Hei, itse pidin piirakkapohjaa lämpenevässä uunissa (lämpötila varmasti lähellä tätä 220 astetta) todellakin vain sen ajan mitä kesti täyte valmistaa. Pohjaa en läpikypsäksi paistanut, sen verran vain ettei varmasti jää raa'aksi. Hmm, olipas hyvinkin epäselko vastaus. Mun pitäisi olla täsmällisempi näissä ohjeissani ja mitata aikaa ja lämpötiloja tarkemmin. Minä yleensä vain rasvaan vuuan, ei tarvitse korppujauhottaa. Kuivakakkuihin ja täytekakkupohjiin tuo korputus sopii paremmin. Kiitos kommentista, toivottavasti saat piirakan onnistumaan. :)

    VastaaPoista