keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Jouluiset macaronit

Blogipikkujouluihin valmistui Aina nälkäisen keittiössä piparkakku-suklaa- ja piparminttumacaroneja. Mikäköhän hullun päähänpisto oli viedä arvoisan raadin (eh-eh!) eteen leivoksia, joita en ole koskaan aikaisemmin valmistanut tai saatikka syönyt! Koko idea tuntui puolessavälissä leipomisurakkaa jo huonolta vitsiltä ja takuuvarmalta pommilta. Poksahtavatko kakkuset uuniin, leviävätkö ne yhdeksi isoksi kokkareeksi pellille, pystyykö niitä edes syömään.. pirut olivat jo liimautuneet seinille joten ei ollut kuin yksi vaihtoehto: marenkitaikinan kimppuun ja testaamaan elämäni ensimmäinen macaronresepti. Ilman back up plania.


- - - - - - - - - - - - - - - -


Tarvitset:

Macaronmassa

200 g mantelijauhetta
200 g tomusokeria
80 g munanvalkuaista
80 g munanvalkuaista
200 g sokeria
80 ml vettä
1 vaniljatangon siemenet

Allaolevat mitat ovat puolikkaaseen macaronmassaan mitoitettu. Mikäli teet ylläolevasta määrästä ainoastaan yhdenmakuisia leivoksia, tuplaa määrät.

Piparminttumacaroneihin:

3-5 tippaa (tai maun mukaan) piparminttuöljyä
loraus punaista elintarvikeväriä
2 piparminttukeppiä


Piparkakkumacaroneihin:

1 tl tummaa kaakaojauhetta
2 tl (tai maun mukaan) piparkakkumaustetta


Piparminttuinen voikreemi

100 g voita
2 dl tomusokeria
pari lorausta kahvikermaa
vaniljaa, piparminttuöljyä



Aloita piirtämällä yhtäsuuria renkaita leivinpaperille muotin avulla. Varaa ainakin 5 leivinpaperia, jätä renkaiden väliin muutama sentti tilaa. Käännä leivinpaperi siten, että tussinjälki tulee uunipeltiä vasten. Voit öljytä leivinpaperin pinnan kevyesti miedon makuisella ruokaöljyllä.

Sihtaa mantelijauhe ja tomusokeri kahteen kertaan siivilän läpi. Älä käytä isoimpia mantelimuruja jotka eivät lopuksi enää läpäise sihtiä. Sekoita joukkoon vaniljan siemenet ja ensimmäinen annos munanvalkuaista. Sekoita.




Kiehauta vesi ja sokeri kevyesti sekoittaen. Vatkaa toinen annos munanvalkuaista pehmeäksi vaahdoksi. Mittaa sokerisiirapin lämpötila, kaada ohuena nauhana 110 asteinen siirappi valkuaisvaahdon joukkoon samalla vatkaten. Vaahdosta ei tarvitse tulla liian kovaa. Kun marenkihuiput nousevat ja laskeutuvat ja sekoituvat takaisin maassaan on koostumus sopivan pehmeää.




Jos haluat valmistaa kahdenlaisia macaroneja, jaa marenkivaahto ja manteli-tomusokeriseos kahteen osaan. Sekoita ne keskenään omissa kulhoissaan. Mausta toinen piparminttuöljyllä ja sekoita mukaan elintarvikeväri. Itse olin nestemäisen värin kanssa ehkä turhankin varovainen, pelkäsin sen muuttavan taikinan koostumusta liian nestemäiseksi, mutta hyvin taikina otti värin vastaan. Lisää toiseen macaronmassaan kaakaojauhe ja piparkakkumauste. Sekoittele, maistele, haluatko taikinasta syvemmän ruskeaa? Lisää kaakaojauhetta.

Pursota massa haluamasi kokoisiksi ympyröiksi pyöreällä tyllalla leivinpaperille. Anna kakkusten kuivahtaa puolisen tuntia huoneenlämmössä. Kokeile sormella onko pinta tarpeeksi kuiva ja näin valmis paistettavaksi. Paista 150 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 20 minuuttia. Lopputulos on sopivan sitkeä macaron. Reunoilta rapea, sisältä pehmeä.




Valmista voikreemi. Vatkaa huoneenlämpöinen voi pehmeäksi. Lisää tomusokeri ja mausteet. Notkista kreemiä kahvikermalla. Vatkaa kauniin notkeaksi. Tämä annos riittää juuri tähän puolikkaaseen määrään macaroneja.

Levitä voikreemiä macaronkakkuseen, anna kreemin mennä reilusti keksin yli, näin piparminttukarkin muruset tarttuvat kauniisti kiinni leivoksen sivuille.







Tässä vielä todistusaineistoa hyvin mystisesti käyttäytyneestä macarontaikinasta. Tismalleen sama taikina, uunissaoloaika ja lämpötila. Oikealla ensin uunissa ollut erä, vasemmalla jälkimmäinen. Mitä ihmettä oikein tapahtui?

Syytänkö taikinamassaa, kokkia vai uunia. Kaikista macaroneista jäi kaunis pitsireuna puuttumaan. Se toisaalta ei leivonnaisten mainioon makuun juuri vaikuta, mutta on toki olennainen osa klassikkoleivoksen identiteettiä.




Piparkakkumausteella maustetut macaronit täytin jumalaisella Betty Crockerin suklaafudgekuorrutteella! Suklaaganachen ohjeen varmasti löytää googlettamalla. ;)




Valmiit macaronleivokset esillä. Katosivat kyllä kiitettävää vauhtia herkkusuiden napoihin. Lämpöiset kiitokset vielä Kotiharmilan isäntäväelle ja muulle pikkujouluväelle! Oli niiiin kivaaaa!






2 kommenttia:

  1. Minun makuuni olivat erityisesti nuo piparminttuversiot, aivan ihania!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niiden kannalle myös mieheni kanssa kallistuttiin. Uusia ja erilaisia makuvaihtoehtoja kehittelemään!

      Poista