keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Valkosipulilla ja fenkolilla maustettu maa-artisokkakeitto ja pesto-parmesaanicrostinit

Tämä hassu mukula muistuttaa ulkonäöltään vähän juuri-inkivääriä, maku taasen perunaa. Wikipedia paljasti maa-artisokan kuuluvan auringonkukkien sukuun. Oho. Vähän yhtä mielenkiintoinen trivia kuin se, että tomaatti on oikeasti marja ja on sukua perunalle. Oikeasti! Googlaa vaikka.

Maa-artisokalla ei ole mitään tekemistä itse artisokan kanssa. Nimi kerkesi kaupan heviosastolla enteillä sen verran hyvää että halusin kokeilla monessa paikassa hyväksi kehuttua maa-artisokkakeittoa. Keiton valmistin omin pikku ideoin.

- - - - - - - - - - - - - - 

4:lle

Tarvitset:


Maa-artisokkakeitto

500 g maa-arisokan mukuloita
2 keskikokoista jauhoista perunaa
1 pieni (180 g) fenkoli
2 valkosipulinkynttä
täysmaitoa
sormisuolaa ja valkopippuria maustamiseen

Koristeeksi uunissa paahdettua Serrano-kinkkua tai pekonia ja fenkolin lehtiä. Vegeversion saa korvaamalla lihan esimerkiksi paahdetuilla ja suolatuilla pähköinöillä tai rapeilla leipäkuutioilla ja siemenillä.




Keittoon ei haluta raa'an valkosipulin pistävän voimakasta makua, vaan valkosipuli keitetään pehmeäksi maidossa. Näin valkosipulista saadaan sen erittäin hienostunut ja pehmeä aromi esiin.

Kaada kattilaan maitoa sen verran että kuoritut valkosipulinkynnet peittyvät. Keitä hyvin miedolla lämmöllä kannen alla valkosipulinkynnet lähes kypsiksi. Lisää kuoritut ja kuutioidut maa-artisokat, perunat ja fenkoli. Anna hitaasti kypsyä maidossa pehmeiksi.

Itselläni oli sen verran laakea kattila, että maitomäärä riitti hyvin myös lopuille aineksille. Tarvittaessa lisää maitoa ainakin sen verran että kaikki ainekset peittyvät.

Mausta sormisuolalla ja valkopippurilla. Soseuta keitto.


Pesto-parmesaanicrostinit

Patongista tai muusta vaaleasta leivästä leikattuja sentin viipaleita
vihreää pestoa
parmesaania

Voitele leipäpalat pestolla, ripottele päälle parmesaani. Paahda 200 asteisessa uunissa kunnes leivän reunat ovat kauniin väriset. Tarjoile keiton kera.





4 kommenttia:

  1. Jännä idea tuo fenkoli keitossa! Varmaan hyvä! Minä olen huono fenkolisti. Joskus kalan kanssa olen sitä tarjoillut, pitäisi käyttää enemmänkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulin siihen tulokseen että joko fenkoli tai valkosipuli riittäisi keitossa. Tokihan keitto alas meni näinkin ;) Fenkoli on kyllä aika vinkeä vihannes, täytyis harjaantua sen käyttötarkotuksissa enemmän.

      Poista
  2. Maa-artisokka on ihanaa ja fenkoli on ihanaa, mutta en ole niitä ikinä yhdistänyt. Jyräsikö fenkoli vienon maa-artisokan maun?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin mietona fenkoli maistui, sopi mielestäni hyvin keittoon. Se taisi olla se valkosiba joka sanoi jyrin järin pois alta. :)

      Poista