perjantai 27. heinäkuuta 2012

Loppukesän tuhdit eväät

Erittäin mukavaa on saada vieraita kylään ja tästä emännästä on vähintäänkin yhtä mukava kokata hyvää syötävää koko sakille. Tänään oli kylässä isä, äiti ja toinen siskoistani. Tämä on harvinaista herkkua kun saamme yhdessä viettää aikaa Oulun suunnalla. Halusin tehdä jotain erikoista ja muhevaa evästä sen kunniaksi!

Loppukesän menu sisälsi alkupaloiksi kanttarellibruschettoja, pääruuaksi osso buccoa, kesän perunoita ja kaalisalaattia sekä jälkkäriksi kirsikkainen pappilan hätävara keittämästäni kirsikkahillosta.

- - - - - - - - - - - - 

Kanttarellibruschetat 10 kpl

Viipaloi maalaispatonki viistottain että saat ainakin 10 leipää, paahda uunissa kunnes ovat rapeita.

Suikaloi kaksi pientä sipulia, putsaa kanttarellit (1 litra) ja revi suurimmat pitkittäin halki. Paista voissa pannulla, voit lisätä vielä vähän suolaa. Kun sienet ovat kypsiä, lisää kourallinen isoksi hakattua lehtipersiljaa ja pyräytä ne sienten kanssa sekaisin.

Tee kastike. Purkki creme fraichea, 1 tl Dijonin sinappia, suolaa, pippurisekoitusta, 1 tl sitruunanmehua.

Levitä kastiketta kuuman leivän päälle, nostele reilusti sieni-sipulisekoitusta.


- - - - - - - - - - - - - -

Osso bucco (viidelle, ehkä jopa kuudelle)

5 naudan potkakiekkoa luineen
2 porkkanaa
4 valkosipulinkynttä
varsisellerin oksa
2 sipulia
puolikas punainen paprika (tai yksi pieni)
2,5 dl lihalientä
tölkki hyvää tomaattimurskaa
timjamia, basilikaa
suolaa, pippuria, sokeria, laakerinlehti

edit: 4 rkl punaviinietikkaa

Makkarakaupasta saa todella hyvää ja laadukasta lihaa juuri osso buccoa varten. Varmistussoitto vielä pari päivää ennen liikkeeseen ja niin minua odotti seuraavana päivänä satsi lihaa. Lihat tulivat muuten kemiläiseltä Rönkän lihatalolta.

Poista naudan potkakiekkoa kiertävä paksu kalvo, mausta suolalla, pyöräytä vehnäjauhossa ja paista molemmin puolin pannulla ruskeaksi.
Nostele isoon kannelliseen uunivuokaan vuoroin lihaa ja paloiteltuja kasviksia. Kaada lihaliemi paistinpannuun ja kerää kaikki paistonesteet talteen. Kaada vuokaan.
Lorauta mukaan tomaattimurska, loraus vettä tölkin kautta. Timjamipuntista noin puolet, laita minne väliin mahtuu. Itselläni oli kuivabasilikaa ja lisäsin sitä joukkoon n. 3 tl. Mukaan mustapippurit ja laakerinlehti, ripottele vielä 2 tl sokeria.
Kansi päälle, uuni 150 astetta, 4 tuntia.


 Muutaman tunnin kuluttua maistele, lisää tarvittaessa suolaa. Anna hiljalleen kypsyä.
Alla kuva valmiista osso buccosta. Rasvaista, mehevää, suussasulavaa.. oikeaa Kummisetä kamaa!



- - - - - - - - - - - - -

Kirsikkainen pappilan hätävara

Litra vaniljajäätelöä
1½ dl kirsikkahilloa
kolmasosa LU Muro -keksipaketista
suklaarouhetta, tuoreita kirsikoita

Kasaile oman makusi ja mielikuvituksesi mukaan!

7 kommenttia:

  1. Millaaaa! Muuten hyvä juttu ja aivan ihanan näköiset ruoat, mutta nyt ei ole loppukesä. Tuohon en suostu. Kuukauden päästä suostun puhumaan loppukesästä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä itekkin mietin tota loppukesähommaa. Ehkä tuon fiiliksen tekee vain nää viilenevät ilmat, sienet.. bongasin taannoin keltasen lehden. :) Mutta VIELÄ ON KESÄÄ JÄLJELLÄ!

      Poista
  2. Jos teillä aina tarjoillaan vieraille tollanen satsi, niin kohta olen minäkin siellä ovikelloa soittamassa :) Osso bucco on niin hyvää! Ja yhtäkkiä muistin minullakin olevan kanttarelleja jääkaapissa...pitää kehitellä niistä heti huomenna jotakin, etteivät ehi mennä huonoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarjottavat ei todellakaan ole aina tätä luokkaa, mun vaan piti testata tuo osso bucco kun pari hyvää ohjetta ei vaan jättänyt mua rauhaan. :) Ootko ite poiminut vai ostanut? Kasvaakohan Oulun korkeudella edes kanttarelleja?

      Poista
  3. Ostin lähikaupasta ihan suomalaisia kantarelleja. Olivat puhtaita, kuivia ja hyviä! Minä en ole sientenpoimija, tunnistankin vain kärpässienen ja kantarellin, ehkä tatin, ja kaupassa herkkusienen :) En siis tiedä näiden seutujen sienikasvustoista mitään.

    VastaaPoista
  4. No huhhuh, hiukan herkun näköiset kanttarellibruchetat, nam!!!

    VastaaPoista